Ficatul este organul din organism care, ajutat de alte organe, îndeplinește peste 500 de funcții de mare valoare, de aceea este vital să prevenim boli și afecțiuni care îi pot afecta activitatea. Ficatul se “laudă” cu astfel de funcții-cheie: eliminarea toxinelor din sânge, producția de bilă folosită pentru digestie, aprovizionarea corpului cu energie și sinteza anumitor hormoni, de aceea este important să ai grijă de stilul tău de viață.
Alimentația joacă un rol important pentru sănătatea ficatului și pentru sănătatea organismului în sine, spre urmare trebuie să ai grijă la meniul alimentar. Experții recomandă dieta mediteraneană, care este bogată în fructe și legume, neavând un aport caloric mare. De asemenea, aceasta ajută la reglarea nivelului de glucoză, întrucât excesul este transformat în grăsime și poate duce la apariția ficatului gras.
Află în continuare ce alimente să introduci mai des în meniul tău zilnic, pentru a avea un ficat sănătos:
1. Afine și merișoare
Aceste fructe de pădure conțin antioxidanți numiți antocianini care ajută la menținerea ficatului sănătos. Consumul regulat de afine și merișoare protejează ficatul de leziuni, iar afinele influențează creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante.
2. Pește gras
Peștele gras conține acizi grași omega-3 – grăsimi sănătoase ce contribuie la scăderea grăsimii hepatice și a trigliceridelor.In plus, acești acizi reduc inflamația și riscul de boli de inimă.
3. Broccoli
Consumul de legume este benefic pentru ficat, iar studiile au demonstrat că broccoli protejează de boala ficatului gras. Evită broccoli pane și optează pentru varianta fiartă sau gătită la abur.
4. Cafea
Cele mai citite articole
Dacă ești un fan al cafelei, această veste te va bucura și mai mult. Consumul regulat de cafea protejează ficatul de daunele cauzate de o dietă alimentară nesănătoasă sau de excescul de alcool. Unele studii sugerează că această băutură reduce riscul de ciroză, cancer și fibroză la nivelul ficatului. Cantitățile regulate, moderate, pot chiar ajuta la încetinirea cursului bolilor hepatice actuale.
5. Migdale
Nucile, dar mai ales migdalele, sunt bogate în vitamina E, un micronutient care luptă împotriva bolii ficatului gras. De asemenea, migdalele sunt bune și pentru sănătatea inimii. Le poți mânca ca atare sau le poți adăuga în salate.
6. Spanac
În frunzele verzi de spanac găsim un antioxidant puternic numit glutation, care ajută ficatul să funcționeze corect, reduce inflamația și oferă o protecție mai bună împotriva bolilor ficatului.
7. Ierburi și condimente
Pe lângă faptul că oferă mâncării un gust delicios, ierburile și condimentele protejează ficatul și inima. Oregano, salvia și rozmarinul sunt o sură bună de polifenoli sănătoși care au activitate antioxidantă, reglează nivelul de glucoză din sânge, au efect antiinflamator și au proprietăți anti-cancer. Scorțișoara, pudra de curry și chimenul sunt și ele bune de încercat. Înlocuiește sarea cu aceste ingrediente și organismul tău îți va mulțumi.
Dacă bănuiești că ficatul tău nu este într-o stare bună și ai următoarele simptome: pete cutanate, inflamație în partea superioară a abdomenului, stare frecventă de oboseală, pierderea poftei de mâncare, senzație de greață, glezne umflate, adresează-te unui medic pentru a primi un tratament personalizat pentru ficat.
Reține, pentru a-ți păstra ficatul sănătos trebuie să ai grijă la alimentație, să faci un minimum de mișcare zilnică, să nu consumi alcool în exces, să menții o greutate corporală normală și, respectiv, să scapi de kilogramale în plus, mai ales atunci când este vorba de supraponderabilitate și obezitate. Persoanele care suferă de diabet trebuie să aibă grijă să mențină boala sub control, astfel pot exista repercusiuni asupra ficatului