Tusea este un mecanism obișnuit de autoapărare al organismului prin care sunt eliminate particulele străine din căile respiratorii, dar este și un simptom foarte des întâlnit în răceală și gripă. Întrucât este neplacută și produce disconfort, ne dorim sa scăpăm de tuse cât mai repede. Din fericire, există mai multe moduri prin care putem ameliora tusea, citește în continuare pentru a le descoperi:
1.Menține-ți gâtul hidratat
Consumul de lichide, mai ales calde, este un remediu la îndemâna fiecăruia și ajută la atenuarea tusei, ameliorează curgerea nasului și strănutul. Fie că optezi pentru ceai, supă de pui sau apă simplă, în acest mod te asiguri că gâtul tău rămâne hidratat. Tusea poate contribui la deshidratare, spre urmare este esențial să consumi lichide în mod constant. Pe lângă ameliorarea tusei, faptul că ești mereu hidratat ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecției din gât care, de fapt, cauzează tusea.
2. Fă gargară cu apă sărată
Dacă ai niște sare de mare în casă, îți poti crea un produs eficient în tratarea tusei. Adaugă 1/3 de linguriță de sare în 250 ml de apă caldă și clătește gâtul de câteva ori pe zi. Pentru a ajunge la zona inflamată, trebuie să lași capul ușor pe spate și în această poziție să faci gargara. Această procedură calmează tusea și reduce per total durata simtomelor în răceală, iar facută în mod obișnuit poate preveni apariția infecțiilor gâtului.
3. Apelează la siropurile de tuse
În funcție de tipul tusei, putem avea tuse seacă sau productivă cu expectorație (spută). În cazul unei tuse productive, avem nevoie sa scăpăm mai repede de acel mucus din gât, lucru deficil dacă acesta este într-un strat prea gros. În acest caz, ne ajută siropul expectorant care ajută la eliminarea mai ușoară a mucusului.
4. Încearcă inhalațiile cu aburi
Tusea cu expectorație se ameliorează și la contactul cu aburii calzi. Poți să faci inhalații cu aburi folosind un bol cu apă fierbinte în care să adaugi câteva picături de ulei esențial de eucalipt sau rozmarin. O sesiune ar trebui să dureze în jur de 5 minute.
Cele mai citite articole
De asemenea, ajută și un duș fierbinte în baia umplută cu abur în prealabil. Dușul ar trebui să dureze nu mai mult de câteva minute, iar după acesta este indicat să bei un pahar cu apă pentru a preveni deshidratarea.
În caz de tuse si răceală sunt utile si umidificatoarele sau vaporizatoarele.
5. Consumă miere și ghimbir
Aceste două super-alimente au eficiență dovedită în calmarea tusei și a simptomelor răcelii. Adaugă într-o cană cu apă călduță 1-2 lingurițe de miere, amestecă până se topește și consumă băutura până se răcește. Atenție, nu adăuga miere în apă fierbinte deoarece aceasta devine toxică în lichidele cu o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius, iar apa fierbinte în sine nu face bine gâtului inflamat.
Ghimbirul la rândul său poate ușura tusea uscată sau astmatică, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. De asemenea, poate ameliora greața și durerea. Pentru a prepara un ceai calmant cu ghimbir adaugă 20-40 de grame de ghimbir în apa fierbinte, lasă-l câteva minute să se înmoaie și să răcească, adaugă miere și bucură-te de această băutură delicioasă. Reține că, în anumite cazuri, ceaiul de ghimbir poate provoca arsuri la stomac și tulburări digestive. Dacă îți produce disconfort, optează pentru un ceai de plante care îți place în care să adaugi doar miere.
La final, reține că în majoritatea cazurilor, tusea este cauzată de infecții virale precum răceala sau gripa și se va ameliora în maximum două săptămâni. Spre urmare, nu este indicat consumul de antibiotice, care acționează doar asupra infecțiilor cauzate de bacterii.