O sarcină este un obiectiv pentru multe cupluri căsătorite care își doresc un copil. Când aceasta nu apare, în ciuda încercărilor, nivelul de anxietate al partenerilor crește mult. Există numeroase cauze posibile pentru întârzierea apariției unei sarcini, medicul specialist este singurul în măsură să stabilească diagnosticul și să ofere soluțiile potrivite fiecărui cuplu.
1. Probleme de fertilitate
Fertilitatea este un proces complex de reproducere care implică o serie de factori, atât la nivel individual, cât și la nivel de cuplu. Fertilitatea la femei este strâns legată de ciclul menstrual și ovulație, în timp ce la bărbați vizează producția de spermă. (1)
Atunci când apar probleme de acest tip, nu se poate obține o sarcină viabilă pe care naturală, iar partenerii trebuie să meargă la medicul specialist pentru un diagnostic corect și complet, dar și pentru un tratament adecvat. Medicul poate recomanda teste de fertilitate pentru bărbați și femei, adică realizarea anamnezei cuplului infertil și a unor examinări fizice. Investigațiile paraclinice au menirea de a oferi rezultate precise, pentru ca specialistul să poată stabili diagnosticul și varianta corectă de tratament. Consilierea psihologică a cuplului infertil este o componentă deosebit de importantă pentru gestionarea eficientă a situației, în cazul obținerii unei sarcini prin fertilizarea in vitro, dar și în cazul unui prim eșec.
2. Tulburările hormonale
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală care poate avea un impact semnificativ asupra fertilității unei femei. Caracterizată prin dezechilibre hormonale care pot duce la formarea de chisturi pe ovare, tulburări ale ciclului menstrual și dificultăți în concepție, afecțiunea perturbă ovulația. Acest lucru înseamnă ciclu neregulat sau lipsa ovulației, ceea ce îngreunează apariția unei sarcini.
Există și alte tulburări hormonale, precum hipotiroidismul și hiperprolactinemia, care pot duce la infertilitate dacă nu sunt tratate corespunzător. Hipotiroidismul se caracterizează printr-o producție insuficientă de hormoni tiroidieni, care pot influența ciclul menstrual, conducând la probleme cu ovulația. Hiperprolactinemia se referă la niveluri ridicate ale hormonului prolactină, care poate inhiba eliberarea altor hormoni necesari pentru procesul normal de ovulație. (1), (2)
3. Boli sau infecții
Diabetul poate duce la tulburări de ovulație. Hipertensiunea, pe de altă parte, poate afecta fluxul de sânge către uter, ceea ce împiedică implantarea embrionului. În plus, tratamentul acestor boli poate avea, de asemenea, efecte asupra fertilității, anumite medicamente pot interfera cu procesul de ovulație.
Este important de subliniat faptul că infecțiile cu transmitere sexuală pot cauza infertilitate dacă nu sunt tratate în mod corespunzător. Chlamydia determină inflamarea trompelor uterine, ceea ce poate duce la blocarea acestora și la imposibilitatea spermatozoizilor de a ajunge la ovul. Gonoreea poate provoca, de asemenea, inflamații și leziuni ale trompelor uterine.
Pentru a preveni aceste probleme, este esențială depistarea timpurie și tratamentul corespunzător. O examinare medicală regulată și testarea periodică ajută la prevenirea acestor situații. (2)
4. Stresul
Cele mai citite articole
Stresul cronic poate avea un impact semnificativ asupra fertilității, atât la femei, cât și la bărbați. Fiziologia corpului uman este complexă și stresul poate avea efecte directe și indirecte asupra capacității de a concepe un copil. Mecanismul de răspuns al corpului la stres implică eliberarea de cortizol, un hormon care, în cantități excesive, poate perturba echilibrul hormonal necesar în reproducere.
La femei, stresul poate afecta ciclul menstrual, ducând la probleme de ovulație. Ovulația neregulată sau absența ovulației (anovulație) pot reduce semnificativ șansele de concepție. În cazul bărbaților, stresul poate afecta producția de spermă și poate reduce calitatea și mobilitatea spermei, factori esențiali în procesul de fecundare. (2)
5. Factori genetici
Factorii genetici se referă la informațiile ereditare codificate în gene, care pot influența funcția sistemului reproductiv. Anumite gene sau mutații genetice pot afecta capacitatea de a concepe o sarcină.
Factorii genetici pot afecta fertilitatea atât a bărbaților, cât și a femeilor. În cazul bărbaților, anumite mutații genetice pot duce la o scădere a numărului de spermatozoizi sau la probleme legate de mobilitatea acestora, făcând mai dificilă fecundarea ovulului. De asemenea, există mutații genetice care pot favoriza absența completă a spermatozoizilor în ejaculare, o afecțiune cunoscută sub numele de azoospermie. În cazul femeilor, factorii genetici pot determina anomalii ale structurii uterului, ceea ce îngreunează conceperea unui copil. (1), (2)
Un cuplu ce întâmpină dificultăți în obținerea unei sarcini, trebuie să consulte un medic pentru evaluare și investigații suplimentare! Specialistul va putea stabili cauza specifică a problemei, după investigații amănunțite și va oferi și opțiunile de tratament adecvate.
Surse de informare:
1. What causes a late period with a negative pregnancy test – https://www.medicalnewstoday.com/articles/322893, Accesat 29.01.2024
2. Infertility in males and females – https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748, Accesat 29.01.2024