Sinuzita este o afecțiune frecvent întâlnită, reprezentată de o inflamație a țesuturilor moi care căptușesc interiorul sinusurilor. De cele mai multe ori, etiologia sa este virală, iar simptomele se ameliorează de la sine în decurs de 2 – 3 săptămâni, dar aceasta nu este o regulă universal valabilă.
Sinusurile sunt cavități de dimensiuni mici, pline cu aer, situate în spatele pomeților și al frunții. Mucusul secretat de sinusuri drenează, în mod normal, în cavitatea nazală, dar în sinuzită, aceste canale de dimensiuni mici sunt blocate de inflamația țesuturilor.
Există numeroase cauze care pot declanșa un episod de sinuzită.
1. Răceala comună
Răceala comună este determinată de un virus și se asociază, aproape întotdeauna, cu inflamația mucoasei nazale și apariția mucusului în exces și a nasului înfundat. Evident, congestia nazală blochează fluxul de mucus dinspre sinusuri și determină acumularea de presiune suplimentară la acest nivel.
În unele cazuri, se poate întâmpla ca secrețiile nazale abundente să se suprainfecteze cu anumite specii de bacterii. În acest caz, infecția se poate propaga ascendent, determinând sinuzită bacteriană. E important să afli totul despre sinuzită pentru a ști când să ceri ajutorul medicului specialist [1].
2. Alergiile
Multe dintre alergiile cunoscute au manifestare respiratorie și evoluează cu o congestie nazală puternică, persistentă și incomodă. În acest caz, mecanismul de apariție a sinuzitei este similar sinuzitei infecțioase.
Tratamentele menite să țină sub control simptomele alergiilor îmbunătățesc și simptomele sinuzitei [2].
3. O anomalie a căilor nazale
În unele cazuri, o anomalie de anatomie a căilor nazale poate determina apariția sinuzitei. Cele mai comune exemple sunt deviația de sept, polipii nazali sau o eventuală tumoră nazală. Obstacolele fizice în calea eliminării mucusului de la nivelul sinusurilor duce la acumularea și, eventual, suprainfectarea acestuia. Presiunea suplimentară de la nivelul sinusurilor declanșează simptomele caracteristice sinuzitei [3].
4. Unele boli sistemice
În unele afecțiuni cronice, mecanismul de secreție și reglaj a cantității normal de mucus poate fi afectat. Este, de pildă, cazul pacienților care suferă de fibroză chistică, la care mucusul are o vâscozitate aparte, care îl face dificil de eliminat.
Cele mai citite articole
O situație particulară este cea a pacienților diagnosticați cu HIV / SIDA, în cazul cărora sistemul imunitar afectat de boală nu reușește să mai facă față infecțiilor oportuniste [4].
5. Expunerea repetată la substanțe poluante și la fumul de țigară
Expunerea repetată la substanțe poluante, ca și expunerea la fumul de țigară, declanșează o stare de inflamație cronică la nivelul căilor respiratorii, determinând totodată o modificare a secreției de mucus. Prin urmare, este posibil ca secrețiile să se acumuleze cu relativă ușurință la nivelul sinusurilor, iar consistența lor crescută și hipertrofia mucoasei nazale să nu permită drenarea adecvată [2].
Cum previi sinuzita?
Nu este întotdeauna posibil să previi instalarea unui episod de sinuzită, dar cu siguranță există unele remedii care te pot ajuta, reducând riscul:
- Evitarea infecțiilor tractului respirator prin evitarea contactului cu persoane răcite și respectarea măsurilor de igienă de bază, în special spălatul mâinilor;
- Gestionarea corectă a eventualelor alergii, prin administrarea de antihistaminice și decongestionante și prin imunoterapie, acolo unde este posibil;
- Evitarea aerului poluat și a fumului de țigară;
- Utilizarea unui umidificator cu ajutorul căruia să menții umiditatea la birou și în spațiul de locuit la o valoare cuprinsă între 40 – 60%, inclusiv în perioadele în care ești răcit. Este o metodă foarte utilă în special în cazul persoanelor care au sistem de încălzire centrală, care usucă aerul [3].
Deși nu este cea mai gravă problemă de sănătate, sinuzita poate fi suficient de inconfortabilă încât să vrei să o eviți. Mai mult decât atât, în absența unui tratament adecvat, ea poate genera o serie de complicații cu impact destul de mare asupra stării de sănătate. Prin urmare, este util să cunoști posibilele cauze și să identifici metode eficiente pentru a o preveni.
Bibliografie
1. CDC. “Suffering from a Sinus Infection?” Centers for Disease Control and Prevention, 24 Aug. 2022, www.cdc.gov/antibiotic-use/sinus-infection.html#causes, accesat la 21.03.2023;
2. Mayo Clinic. “Acute Sinusitis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351671, accesat la 21.03.2023;
3. Mayo Clinic. “Chronic Sinusitis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351661, accesat la 21.03.2023;
4. WebMD. “What Is Sinusitis?” WebMD, WebMD, 14 Sept. 2016, https://www.webmd.com/allergies/sinusitis-and-sinus-infection, accesat la 21.03.2023.