3 semne că ai nevoie de o vizită la neurochirurg

Conform unui articol realizat de către Daniel L. Barrow MD și Bernard R. Bendok MD, publicat în anul 2019 și intitulat „Introduction: What is Neurosurgery?”, neurochirurgia este o specializare medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor apărute la nivelul creierului, coloanei vertebrale și a nervilor periferici.

Chiar dacă este la bază o specializare chirurgicală, neurochirurgia necesită o bună cunoaștere a neurologiei, a îngrijirii critice și traumatice și a radiologiei. Ca atare, mulți pacienți consultați de către un neurochirurg primesc fie recomandări nechirurgicale cum ar fi opțiuni medicamentoase și terapii fie recomandări chirurgicale care de obicei sunt minim invazive.

De cele mai multe ori neurochirurgul se ocupă de un grup mult mai divers de afecțiuni comparativ cu alte specializări chirurgicale, tratând numeroase probleme de la boli degenerative ale coloanei la afecțiuni neurovasculare, convulsii, infecții, accidente vasculare cerebrale și multe altele.

Având în vedere numărul mare de afecțiuni care pot fi tratate de către un neurochirurg, este posibil ca unele afecțiuni sau simptome aparent banale să poată necesita atenția acestuia.

Deoarece multe simptome pot fi confundate cu alte afecțiuni sau cauze, în continuarea acestui articol vom discuta despre câteva semne care ar putea cere o vizită la neurochirurg.

3 semne care nu ar trebui ignorate

Chiar dacă unele simptome pot părea ușoare iar cauza acestora poate fi mai mult sau mai puțin depistată, durerea persistentă și progresivă sau incapacitatea efectuării anumitor activități fizice pot fi motive serioase pentru a contacta un neurochirurg.

Durerea de cap

Durerea de cap sau cefaleea poate fi de mai multe tipuri și poate avea numeroase cauze. Chiar dacă cel mai frecvent tip de cefalee este cea tensională, cauzată de contractarea și tensionarea mușchilor, alte cauze pot fi mult mai severe și periculoase.

Dacă durerea de cap este persistentă și este acompaniată și de alte simptome cum ar fi tulburări de vedere, tulburări de vorbire, stare de greață și vărsături, convulsii sau alte probleme neurologie atunci este necesară o consultație specializată cât mai curând posibil, una dintre cauze putand fi prezența unei tumori cerebrale.

Chiar dacă unele tumori cerebrale nu produc dureri de cap, odată crescute la o anumită mărime acestea pot pune presiune pe țesuturile din jur cauzând durere și alte simptome în funcție de zona afectată a creierului.

Probleme la nivelul mâinilor

Pierderea senzației la nivelul degetelor sau slăbirea forței de strângere pot fi simptome ale unor probleme la nivelul nervului median.

Cunoscută sub numele de sindrom de tunel carpian, această afecțiune este caracterizată prin presiunea pusă pe nervul median datorită inflamarii încheieturii, ducând astfel la apariția durerii, a furnicăturilor și a senzației de amorțeală.

Deoarece această afecțiune se dezvoltă lent, simptomele pot fi ușoare la început făcându-le astfel ușor de ignorat, acestea putând afecta însă activitățile zilnice, odată cu trecerea timpului.

DIn acest motiv, orice durere sau schimbare la nivelul mâinilor trebuie luată în considerare și menționată medicului de familie sau neurochirurgului.

Dureri de spate

Conform celor de la Organizația Mondială a Sănătății, durerea lombară reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.

Deoarece durerea de spate poate avea numeroase cauze, multe dintre ele nepericuloase, acestea tind să fie trecute cu vederea, persoanele afectate fiind de părere că durerea este cauzată de o întindere musculară, postură incorectă sau suprasolicitarea mușchilor.

Chiar dacă multe cazuri pot fi temporare, unele dintre ele pot fi cauzate însă și de afecțiuni mult mai severe cum ar fi osteoporoza sau hernia de disc lombară.

În cazul în care durerea persistă o perioadă lungă de timp și intervine în efectuarea activităților zilnice atunci este recomandată programarea unei consultații neurochirurgicale pentru a stabili cu exactitate cauza acestui disconfort.

Dacă prezinți astfel de simptome persistente sau alte abateri de la normal, poți intra oricând în legătură cu un neurochirurg la https://neurohope.ro/contact/, acesta putând să îți ofere o consultație specializată și tratamentul corespunzător.

Referințe:

Barrow, Daniel L, and Bernard R Bendok. Introduction: What Is Neurosurgery? 17 May 2019, academic.oup.com/ons/article/17/Supplement_1/S1/5491055.

Traeger, Adrian C, et al. Care for Low Back Pain: Can Health Systems Deliver? World Health Organization, www.who.int/bulletin/volumes/97/6/18-226050.pdf.

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 824